V-ați întrebat vreodată de ce anumite persoane posedă un zâmbet foarte frumos, în timp ce altele încearcă însă niciodată nu ajung la același rezultat?
Secretul unui zâmbet frumos constă în câțiva pași simpli pe care oricine îi poate urma.
știați că trebuie să vă periați dinții timp de 3 minute?
Majoritatea persoanelor se periază mai puțin de 30 de secunde.
De ce este important să ne periem mai mult timp?
Totul ține de placa bacteriană. Miliarde de bacterii trăiesc și se multiplică în cavitatea bucală. Se hrănesc cu resturile alimentare rămase după mese la nivelul suprafețelor dentare. Acizii sunt apoi produși ca rezultat al digestiei bacteriene. pH-ul acid rezultat distruge încet-încet smalțul dinților, determinând apariția cariilor.
Pentru ca periajul dentar să aibă și alt efect decât cel mecanic de îndepărtare a plăcii, cel bactericid (chimic) de eliminare a plăcii greu accesibile prin conținutul de fluor al pastei de dinți, trebuie ca pasta să aibă contact cu suprafețele dentare cel puțin 3 minute.
Ați mai auzit probabil că trebuie să folosim ață dentară măcar o dată pe zi. Dar v-a spus cineva de ce?
Este legat tot de placa bacteriană. Bacteriilor le place să se ascundă interdentar pentru a scăpa periajului. Acolo ele continuă să se hrănească cu resturi alimentare, rezultând în continuare acizi care atacă smalțul. Mai rău, dacă rămân nederanjate mult timp, încep să invadeze și să distrugă gingia și ligamentele dento-parodontale care susțin dintele în alveolă.
Asta determină apariția bolii gingivale (gingivita) și mai târziu a bolii parodontale (parodontopatia sau parodontita marginală cronică). Folosind ața dentară se îndepărtează placa bacteriană interdentară astfel încât să nu mai pună probleme. Este indicat a se utiliza înainte de periajul dentar.
Apa de gură, folosită după fiecare periaj, omoară placa bacteriană ce nu a putut fi îndepărtată prin periaj.
Incredibil, dar aproape două din trei persoane își distrug proprii dinți prin periaj prea puternic și tehnici incorecte!
E nevoie de o presiune ușoară pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare, totul constă într-o tehnică de periaj corectă. Periatul uzual corect este unul vertical, și nu unul orizontal de dute-vino care nu face altceva decât să determine retracția gingiilor, leziuni de colet, carii radiculare și să ajute placa bacteriană să se adune interdentar.
știați că multe alte alimente, nu numai dulciurile pot ajuta la apariția cariei dentare?
Bacteriile se hrănesc cu zahărul din ele rezultând acizi cariogeni. Ele însă nu folosesc doar dulciuri pentru a se hrăni și a crea acid, ci se hrănesc și cu alte alimente care contin zahăr și carbohidrați. Asta include fructe, snacks-uri, chips-uri, biscuiți, floricele de porumb și băuturi răcoritoare carbogazoase (Cola). Alimentele foarte dăunătoare sunt în special strugurii, untul de arahide, ciocolata, alimente ce se lipesc de dinți și constituie o sursă constantă de energie pentru placa bacteriană.
Ce puteți face pentru a vă feri de carii dentare?
Periajul după mese ajută pentru că îndepărtează resturile alimentare și placa bacteriană formată. Dacă nu vă puteți peria, încercați să spălați resturile alimentare cu lichide pentru a diminua cantitatea de alimente restante pe suprafețele dentare.
Mestecatul de gumă fără zahăr protejează de asemenea pentru că stimulează secreția salivară, ceea ce ajută la înlăturarea plăcii bacteriene prin mecanisme naturale de luptă ale salivei.
Cafeaua este unul din cei mai periculoși dusmani ai zâmbetului dvs. Petele de cafea de pe dinți vă distrug zâmbetul pe zi ce trece. Mai rău, din cauză că mulți consumă cafea și în timpul zilei, bacteriile sunt aprovizionate cu o sursă constantă de zahăr din care se produc acizi cariogeni.
Cafeaua poate cauza și micro-fracturi în grosimea smalțului, care mai târziu, împreună, pot contribui la fracturi mai mari ale acestuia. Aceste micro-fracturi sunt efectul consumului zilnic de lichide fierbinți, când smalțul este forțat să se dilate și să se contracte rapid ca rezultat al diferențelor de temperatură.
Actualizat: 7 Decembrie 2014
Sigilarea este o metodă de prevenire a cariei dentare, utilizată atât în pedodonție (stomatologia pediatrică) cât și în stomatologia generală a adultului. Este de obicei indicată pe dinții neafectați de carie. Ea constă în aplicarea unui strat foarte subțire de compozit fluid (sigilant dentar) pe suprafața masticatorie a dinților în șanțuri și fosete, dar și pe suprafețele linguale și vestibulare.
Amelogeneza Imperfectă este o tulburare congenitală rară în care dinții prezintă o dezvoltare și mineralizare anormală a smalțului fără legătură cu alte boli sistemice sau generale. Ea se datorează funcționării defectuoase a proteinelor din smalț.
Care sunt alimentele rele pentru dinții tăi? Băuturile carbogazoase, chiar și cele dietetice, conțin acid fosforic și citric care în timp erodează smalțul dinților și îi fac mai sensibili la alimentele reci sau fierbinți. Jeleurile, pe lângă faptul că au conținut ridicat de zaharuri și ajută în formarea cariilor, sunt foarte lipicioase și pot îndepărta lucrările sau plombele vechi.
În jurul vârstei de 6 ani dezvoltarea în interiorul osului a dinților permanenti determină o resorbție a rădăcinii dinților temporari până în punctul în care devin mobili, sunt exfoliați și înlocuiți unul câte unul de către dinții definitivi similari, mai puțin molarii care sunt înlocuiți de premolari. În această perioadă copilul prezintă dentiție mixtă (dinți temporari și definitivi prezenți pe arcadă).
Dentiția deciduală cunoscută și sub numele de dentiție primară sau temporară (de lapte) reprezintă primii dinți ce apar la copii. Dinții de lapte își încep dezvoltarea încă din stadiul de embrion și devin vizibili în cavitatea bucală după naștere, atunci când copilul este bebeluș. Ei se vor schimba și vor fi înlocuiți cu dinții permanenți, însă în absența dinților permanenți pot rămâne funcționali pentru mulți ani (foarte rar).