Prevenirea Cariilor Dentare

V-ați întrebat vreodată de ce anumite persoane posedă un zâmbet foarte frumos, în timp ce altele încearcă însă niciodată nu ajung la același rezultat?

Secretul unui zâmbet frumos constă în câțiva pași simpli pe care oricine îi poate urma.

Rezervați-vă mai mult timp pentru a acorda danturii atenția de care are nevoie

știați că trebuie să vă periați dinții timp de 3 minute?

Majoritatea persoanelor se periază mai puțin de 30 de secunde.

periaj dentar igiena dentara

De ce este important să ne periem mai mult timp?

Totul ține de placa bacteriană. Miliarde de bacterii trăiesc și se multiplică în cavitatea bucală. Se hrănesc cu resturile alimentare rămase după mese la nivelul suprafețelor dentare. Acizii sunt apoi produși ca rezultat al digestiei bacteriene. pH-ul acid rezultat distruge încet-încet smalțul dinților, determinând apariția cariilor.

Pentru ca periajul dentar să aibă și alt efect decât cel mecanic de îndepărtare a plăcii, cel bactericid (chimic) de eliminare a plăcii greu accesibile prin conținutul de fluor al pastei de dinți, trebuie ca pasta să aibă contact cu suprafețele dentare cel puțin 3 minute.

Folosiți ață dentară și apă de gură, s-ar putea să vă salveze dinții

Ați mai auzit probabil că trebuie să folosim ață dentară măcar o dată pe zi. Dar v-a spus cineva de ce?

Este legat tot de placa bacteriană. Bacteriilor le place să se ascundă interdentar pentru a scăpa periajului. Acolo ele continuă să se hrănească cu resturi alimentare, rezultând în continuare acizi care atacă smalțul. Mai rău, dacă rămân nederanjate mult timp, încep să invadeze și să distrugă gingia și ligamentele dento-parodontale care susțin dintele în alveolă.

Asta determină apariția bolii gingivale (gingivita) și mai târziu a bolii parodontale (parodontopatia sau parodontita marginală cronică). Folosind ața dentară se îndepărtează placa bacteriană interdentară astfel încât să nu mai pună probleme. Este indicat a se utiliza înainte de periajul dentar.

Apa de gură, folosită după fiecare periaj, omoară placa bacteriană ce nu a putut fi îndepărtată prin periaj.

preventie carii dentare ata

Nu vă periați foarte puternic

Incredibil, dar aproape două din trei persoane își distrug proprii dinți prin periaj prea puternic și tehnici incorecte!

E nevoie de o presiune ușoară pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare, totul constă într-o tehnică de periaj corectă. Periatul uzual corect este unul vertical, și nu unul orizontal de dute-vino care nu face altceva decât să determine retracția gingiilor, leziuni de colet, carii radiculare și să ajute placa bacteriană să se adune interdentar.

Nu doar dulciurile sunt periculoase pentru dinți

știați că multe alte alimente, nu numai dulciurile pot ajuta la apariția cariei dentare?

Bacteriile se hrănesc cu zahărul din ele rezultând acizi cariogeni. Ele însă nu folosesc doar dulciuri pentru a se hrăni și a crea acid, ci se hrănesc și cu alte alimente care contin zahăr și carbohidrați. Asta include fructe, snacks-uri, chips-uri, biscuiți, floricele de porumb și băuturi răcoritoare carbogazoase (Cola). Alimentele foarte dăunătoare sunt în special strugurii, untul de arahide, ciocolata, alimente ce se lipesc de dinți și constituie o sursă constantă de energie pentru placa bacteriană.

Ce puteți face pentru a vă feri de carii dentare?

Periajul după mese ajută pentru că îndepărtează resturile alimentare și placa bacteriană formată. Dacă nu vă puteți peria, încercați să spălați resturile alimentare cu lichide pentru a diminua cantitatea de alimente restante pe suprafețele dentare.

Mestecatul de gumă fără zahăr protejează de asemenea pentru că stimulează secreția salivară, ceea ce ajută la înlăturarea plăcii bacteriene prin mecanisme naturale de luptă ale salivei.

Reduceți consumul de cafea

Cafeaua este unul din cei mai periculoși dusmani ai zâmbetului dvs. Petele de cafea de pe dinți vă distrug zâmbetul pe zi ce trece. Mai rău, din cauză că mulți consumă cafea și în timpul zilei, bacteriile sunt aprovizionate cu o sursă constantă de zahăr din care se produc acizi cariogeni.

Cafeaua poate cauza și micro-fracturi în grosimea smalțului, care mai târziu, împreună, pot contribui la fracturi mai mari ale acestuia. Aceste micro-fracturi sunt efectul consumului zilnic de lichide fierbinți, când smalțul este forțat să se dilate și să se contracte rapid ca rezultat al diferențelor de temperatură.

Actualizat: 7 Decembrie 2014


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2024 Clinica Stomatologică SORIdent