Sigilarea Dinților la Copii și Adulți

Ce este sigilarea dentară ?

Sigilarea este o metodă de prevenire a cariei dentare, utilizată atât în pedodonție (stomatologia pediatrică) cât și în stomatologia generală a adultului. Este de obicei indicată pe dinții permanenți neafectați de carie.

Ea constă în aplicarea unui strat foarte subțire de compozit fluid (sigilant dentar) pe suprafața masticatorie a dinților în șanțuri și fosete, dar și pe suprafețele linguale și vestibulare.

inainte de sigilarea dentara

Sigilantul rămâne ca o foiță subțire de culoarea dintelui și actionează ca o barieră împotriva agenților patogeni care duc la formarea cariilor dentare (plăcii bacteriene).

dupa sigilarea dentara

Este o metodă minim-invazivă de prevenție, nefiind nevoie de șlefuirea dintelui înainte de aplicare, spre deosebire de tratamentul unei carii deja formate.

De ce este nevoie de sigilare ?

În comparație cu suprafețele netede obișnuite ale smalțului, șanțurile dentare adânci, în special ale dinților proaspăt erupți pe arcadă, acumulează resturi alimentare și sunt mai greu de curățat prin periaj dentar.

Cele mai multe carii dentare apărute pe dinții copiilor școlari încep din șanțurile și din fosetele suprafeței ocluzale dentare.

Când trebuie efectuată ?

Majoritatea sigilărilor se indică pe măselele definitive ale copiilor apărute la 6 si la 12 ani.

Cel mai indicat este ca sigilarea să se efectueze înainte de apariția oricărui semn de carie dentară, așa că odată ce un dinte a fost identificat ca un bun candidat, este recomandat să fie sigilat pe cât de repede posibil, ideal în primul an după erupția sa.

Uneori, chiar dacă există semne de carii dentare incipiente (marmorații sau carii de debut), măselele pot fi încă sigilate, însă cu îndepărtarea în prealabil a marmorațiilor. Acest lucru este însă stabilit de medicul dentist în funcție de caz.

Avantajele sigilării

Caria dentară este cauzată de către acizii rezultați din metabolizarea (digestia) alimentelor de către bacteriile ce trăiesc în placa bacteriană (stratul albicios ce se formează pe dinți după câteva ore de la ingestia alimentelor). Periajul dentar îndepărtează acest strat de pe dinți, ajutând la prevenirea cariei. Problema este că pe o suprafață cu sanțuri și fosete foarte adânci, periajul este de foarte multe ori ineficient.

Sigilantul aplicat în șanțuri transformă suprafața foarte abruptă a dintelui într-un relief mult mai neted și lucios, favorabil autocurățirii și mult mai accesibil periuței dentare, resturile alimentare nemaiavând unde să se ascundă.

prevenirea cariilor la copii

Un alt aspect este faptul că acolo unde există șanțuri adânci, smalțul este mai subțire și bacteriile au mai puțin de străbătut până în dentină, așa că sigilantul aplicat îngroașă peretele de smalț în acea zonă, îngreunând și mai mult accesul acestora.

Compozitul fluid aplicat ca sigilant are în compoziție substanțe antibacteriene pe bază de fluor ce se eliberează încontinuu pe o perioadă îndelungată, având un și mai mare rol protector și scăzând și mai mult riscul măselei de a se caria.

Pe ce dinți se indică ?

Primul molar (de 6 ani)

Acești dinți erup între 5 si 7 ani și sunt cel mai frecvent sigilați dinți. Deși sunt dinți făcuți să fie utilizați toată viata, ei apar la o vârstă la care obiceiurile alimentare și mai ales cele de igienă dentară nu sunt bine asimilate și efectuate de către copii. În realitate, acești molari sunt cei mai predispuși spre a se caria.

Al doilea molar (de 12 ani)

Molarul doi apare între vârsta de 11 si 13 ani. La această vârstă, este mult mai ușor de apreciat riscul de apariție a cariei dentare și igiena orală a pacientului. Chiar dacă uneori relieful nu impune o necesitate absolută a sigilării, este mai bine ca acesti dinți să fie sigilați, întrucât și ei sunt dinți susceptibili la carie.

Alți dinți permanenți

Sigilările pot fi efectuate și pe ceilalți dinți definitivi dacă se impune, în funcție de caz. Un exemplu ar fi foseta de pe suprafața palatinală a incisivilor superiori, dacă este foarte accentuată.

Dinții temporari (de lapte)

Atitudinea vizavi de dinții de lapte (dentiția deciduală) este diferită față de dentiția definitivă. Sigilarea dinților de lapte nu este necesară.

Dinții pacienților adulți

De regulă dinții adulților au suprafețele mai abrazate (tocite) și relieful nu mai este atât de accentuat. Dacă au avut fosete adânci sunt probabil deja afectați de carie sau tratați, însă dacă mai există măsele neafectate de carie, netratate și cu un relief abrupt, sigilarea este încă indicată.

Durata de viață a unei sigilări

O sigilare ce rămâne intactă pentru 2-3 ani este apreciată de către medici ca fiind un succes, însă dacă sigilantul necesită reparație mai devreme de 2 ani nu considerăm neapărat un eșec. Datorită grosimii stratului aplicat, sigilarea este predispusă fracturilor mai mult decât plombele obișnuite.

Pentru a asigura buna protecție a dinților sunt necesare vizite periodice semestriale în care medicul stomatolog verifică integritatea sigilărilor.

Actualizat: 10 Noiembrie 2018


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2024 Clinica Stomatologică SORIdent