Creșterea Dinților de Lapte

Ce este dentiția deciduală ?

Dentiția deciduală cunoscută și sub numele de dentiție primară sau temporară (de lapte) reprezintă primii dinți ce apar la copii. Dinții de lapte își încep dezvoltarea încă din stadiul de embrion și devin vizibili în cavitatea bucală după naștere, atunci când copilul este bebeluș. Ei se vor schimba și vor fi înlocuiți cu dinții permanenți, însă în absența dinților permanenți pot rămâne funcționali pentru mulți ani (foarte rar).

Dintii de lapte ai bebelusului

Dentiția primară este formată în total din 20 de dinți, și anume:

8 incisivi

4 canini

8 molari

Dezvoltarea dinților temporari

Mugurii acestor dinți încep să se formeze încă din timpul sarcinii, din a 6-a săptămână a embrionului. Procesul debutează cu zona frontală (incisivii) și apoi zona laterală (molarii).

Dinții continuă să se dezvolte până în momentul erupției în cavitatea orală. În acel moment ei prezintă aceeași structură precum cei definitivi: sunt formați din coroană și rădăcină completă și au nerv (pulpă dentară).

Vârsta de erupție - Când cresc dinții de lapte ai bebelușului

Dinții de lapte, la fel ca dinții definitivi, erup rând pe rând la vârste diferite, după cum urmează:

dentitia temporara la bebelusi

Incisivii centrali la 6-12 luni

Incisivii laterali la 9-16 luni

Primii molari la 13-19 luni

Caninii la 16-23 luni

Molarii secundari la 22-33 luni

Importanța dinților temporari

Acești dinți sunt considerați esențiali în dezvoltarea cavității bucale și implicit a copilului. Sunt foarte importanți în menținerea spațiului pentru dinții definitivi dar și în ghidarea erupției acestora.

O dezvoltare normală și armonioasă a dinților temporari înseamnă o masticație adecvată a alimentelor și ajută foarte mult în pronunția corectă a cuvintelor (fonație).

Oasele maxilar și mandibular, dar și musculatura atașată lor depind foarte mult de erupția dinților de lapte.

Periajul dinților de lapte și pasta de dinți

Periajul trebuie început încă de când au apărut pe arcadă, inițial cu periuța umedă fără pastă de dinți.

La început periajul trebuie efectuat de către părinți, urmând ca încet-încet copilul să-și însușească singur mișcările corecte de periaj, asistat în continuare până în jurul vârstei de 6-7 ani.

În momentul în care copilul a învățat să clătească fără a înghiți puteți deja introduce și pasta de dinți creată special pentru copii (2-3 ani). Diferența între pasta de dinți pentru adulți și cea pentru copii este doza de fluor mai mică în cazul celei de copii și gustul mai plăcut, mai blând, mai ușor de acceptat.

Tratamentele pe dinții de lapte

Chiar dacă acești dinți vor exista în cavitatea bucală o perioadă mai scurtă de timp decât dinții definitivi, și ei prezintă afecțiuni și simptome similare dinților definitivi și necesită tratament. Pot prezenta carii, fracturi, inflamări ale gingiei interdentare sau chiar abcese dentare (infecții).

Trebuie avut în vedere proximitatea dinților temporari cu mugurii dinților definitivi, așadar e preferabil tratamentul care afectează dinții definitivi de dedesubt în cea mai mică măsură.

De multe ori, tratamentele pe dinții de lapte nu sunt definitive, prin faptul că substanțele sunt resorbabile și își pierd eficacitatea în timp și abcesele dentare pot recidiva după o perioadă.

Cel mai important este ca simptomele să dispară, funcția masticatorie să fie nemodificată și ei să rămână pe arcadă până aproape de vârsta erupției următorilor dinți pentru a le păstra acestora spațiul, chiar dacă uneori nu au un aspect estetic plăcut (sunt rupți, au o culoare închisă etc).

Exfolierea (căderea dinților temporari)

În jurul vârstei de 6 ani dezvoltarea în interiorul osului a dinților definitivi determină resorbția rădăcinii dinților temporari până în momentul în care aceștia încep să devină mobili, sunt exfoliați și înlocuiți unul câte unul de către dinții definitivi similari, mai puțin molarii care sunt înlocuiți de premolari.

eruptia dintilor permanenti

În această perioadă copilul prezintă dentiție mixtă (dinți temporari și definitivi prezenți pe arcadă). Această exfoliere durează până în jurul vârstei de 12 ani, când ultimul dinte de lapte a dispărut și putem vorbi de o dentiție definitivă.

Actualizat: 10 Noiembrie 2018


<< Proceduri Stomatologie

© 2007-2024 Clinica Stomatologică SORIdent